STILWERKT
  • De Samenwerksmederij 2.0
  • Strateeg
  • Spreker
  • Coach
  • Klanten vertellen
    • De Plantage vertelt
    • SABIC vertelt
    • Het Groene Huis vertelt
    • InnoTeP vertelt
    • Nevi vertelt
  • Over Mirjam
    • Blog
  • Contact
Foto

Blog van Mirjam Kibbeling

DIT WIL JE NIET MISSEN...

5/24/2022

0 Comments

 
Foto

3 - 2 - 1 ... daar gaan we! 

De tweede editie van De Samenwerksmederij is uit. Vandaag!

De eerste editie is meer dan duizend keer aangevraagd en was toe aan een vervolg. Bij deze! 

Het was een intensief traject om deze editie te vervaardigen te midden van andere mooie projecten en mijn recente start als lector Publiek Inkoop voor vijf hogescholen. Je hebt even geduld moeten hebben, maar nu is ze er: "De Samenwerksmederij 2.0". En ze is de moeite waard.

Want ze is een beauty. Je vindt in dit magazine vernieuwde kennis, rijke inzichten en alles rondom het smeden van duurzame samenwerkingen. Via de button kun je het magazine aanvragen en ontvang je kosteloos "De Samenwerksmederij 2.0" op je digitale deurmat. 
naar "De samenwerksmederij 2.0"
DIT KUN JE VERWACHTEN

​In het magazine:
  • Leer je de kern ingrediënten voor het ontwikkelen van goede samenwerkingen. Aan de hand van inzichten, tips en verschillende werkvormen, kun je zelf aan de slag om de kwaliteit van jouw samenwerkingen te verbeteren.
  • Daag ik je uit jóuw persoonlijk leiderschap op het gebied van duurzaamheid verder te ontwikkelen. Want hoe houd jij jezelf nog tegen om er een duurzaam succes van te maken?
  • Ook vertellen relaties van STILWERKT over hun uitdagingen, samenwerkingstrajecten en hun duurzame ambities. Dit zijn mooie voorbeelden vanuit de praktijk en inspiratie om het zelf ook toe te passen.
NIEUW IN DEZE UITGAVE
​

Naast de online editie om door te bladeren, biedt deze uitgave een aantal extra's 
  • Zo kun je ook een hardcopy van deze glossy bestellen voor op je leestafel of om het met collega's te delen. 
  • Bij de online editie hebben we voor jou de optie "PDF downloaden" toegevoegd voor als je het wil printen en aantekeningen wilt maken. 
Foto
MIJN GEHEIM

In 2020 ben ik begonnen met het uitgeven van "De Samenwerksmederij" als een manier om mijn kennis en ervaringen te delen en dat van anderen te ontsluiten. Op een manier die licht verteerbaar is en je uitdaagt om in actie te komen. 

Duurzame resultaten boeken met minder gedoe, dat is waar ik voor sta. Samenwerken is daarin cruciaal. En dat doe ik dus ook in een project als "De Samenwerksmederij." Dit jaar heb ik niet alleen samengewerkt met de mensen die ín het magazine aan het woord komen. Ook op de achtergrond heb ik verschillende professionals bij elkaar gebracht om tot dit mooie resultaat te komen. 

TWEE BIJZONDERE SAMENWERKINGSPARTNERS

In de samenwerkingen met een echte magazine-specialist hebben we de op opbouw en structuur van het magazine uitgewerkt. Zij heeft ook een groot deel van de vormgeving voor haar rekening genomen. Zij zorgt ook voor de feature dat je bij het doorbladeren van het online magazine de beleving hebt van een echte glossy in je handen. Het klinkt zelfs zo... 

Daarnaast werk ik samen met een online specialist om jou op verschillende momenten te prikkelen met bits and bites uit het magazine. We hebben acht mails voor je in petto waarin ik je meeneem in mijn ervaringen tijdens het schrijven van de artikelen. En deel ik extra tips met je. Die krijg je bij je aanvraag cadeau. 

KENNIS DELEN

En waar "De Samenwerksmederij" uiteindelijk om draait, is kennisdeling. Zodat het ons gezamenlijk lukt om duurzame resultaten te boeken met minder gedoe. 

Wil jij betrokken zijn bij een volgende editie? Laat het me dan vooral weten via een persoonlijk bericht. 

​Voor nu vooral veel leesplezier en inspiratie toegewenst! 
Hier vind je het magazine
0 Comments

Persbericht over mijn deeltijds aanstelling als lector van vijf hogescholen

2/15/2022

0 Comments

 

​Mirjam Kibbeling lector nieuwe lectoraat Publieke inkoop

1 maart a.s. start Mirjam Kibbeling als lector bij het nieuwe lectoraat Publieke Inkoop. Het lectoraat is een samenwerking tussen de Rijksoverheid, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam en De Haagse Hogeschool. Het is één van de resultaten van het convenant ‘Opleiden tot inkopers met impact’, gericht op het creëren van een optimale aansluiting tussen de uitstroom van hogescholen en de instroom in de inkoopkolom van het Rijk. 
 
Professionalisering van inkoop 
De Rijksoverheid koopt jaarlijks voor ruim 10 miljard euro in bij vele bedrijven en organisaties. Denk aan medische apparatuur voor bevolkingsonderzoek, windmolens op zee voor onze energievoorziening, de aanleg van ons wegennet of de zorgpas van je moeder. Daarbij is duurzaam, circulair, sociaal en innovatief inkopen het nieuwe normaal.
 
De oprichting van het lectoraat is onderdeel van een bredere samenwerking van de hogescholen en het Rijk. In de samenwerking staan meerdere doelen centraal: enerzijds willen de deelnemende partijen kennis en vaardigheden van afstudeerders optimaal laten aansluiten op de inkoopkolom van het Rijk, anderzijds gaat het erom de bekendheid van de kolom voor studenten te vergroten en de uitstroom naar het Rijk te bevorderen.  
 
Kennisuitwisseling tussen hogescholen en het Rijk 
Het nieuwe lectoraat richt zich daarnaast op het gezamenlijk ontwikkelen van het vakgebied publieke inkoop door kenniscreatie en kenniscirculatie binnen en tussen het Rijk en de hogescholen. Samen hebben de hogescholen en de Rijksoverheid de ambitie om de inhoud en de positie van het vakgebied publiek inkopen in Nederland te professionaliseren en te verstevigen. Studenten kunnen hier een zinvolle bijdrage aan leveren. 
 
Over de lector 
Mirjam Kibbeling heeft meer dan 15 jaar ervaring in wetenschap, bedrijfsleven en bestuurlijk werk. Opgeleid als technisch bedrijfskundig ingenieur en gepromoveerd op ketensamenwerking maakte ze de overstap naar het bedrijfsleven. Ze werkte bij Philips Semiconductors, Technische Universiteit Eindhoven, Van Gansewinkel en Renewi in verschillende management rollen. Omdat mensenwerk en een goede samenwerkingsrelatie, volgens haar, dé sleutel is tot duurzame progressie, heeft ze zich in die tijd ook geschoold in de psychologie (Transactionele Analyse). 
 
Een persoonlijke zoektocht naar betekenisvolle impact in de maatschappelijke duurzame transitie bracht haar terug bij haar roots: inkoop en ketensamenwerking. In haar nieuwe rol als lector Publieke Inkoop wil ze resultaten boeken op het gebied van duurzaamheid en circulariteit door de kwaliteit van samenwerken te verbeteren. “Wil je duurzaamheid versnellen, begin je bij inkoop. En wil je werkelijk impact maken, start dan bij het Rijk. Waar het Rijk voorheen nog wel eens een stoffig imago had in mijn ogen, is dat beeld tijdens mijn werkzame leven volledig veranderd. In mijn ogen is de overheid the place to be op dit moment. Ben je in deze tijd ambtenaar dan bevind je je namelijk in de bijzondere en uniek positie om onderdeel te zijn van de duurzame transitie van het Rijk. Inkoop en de manier waarop we samenwerkingen met de markt vormgeven, spelen hierin een centrale rol. Vanuit onderzoek en onderwijs wil ik daar graag aan bijdragen." aldus Mirjam. 

Voor meer informatie neem een kijkje bij de Innovatiewerkplaats Publieke Inkoop: ​Mirjam Kibbeling, nieuwe lector Publieke inkoop | LinkedIn
Foto
0 Comments

Praktische tips uit de psychologie om beter samen te werken

8/18/2020

1 Comment

 

Samenwerken:  7 tips uit de psychologie voor een betere samenwerking tussen organisaties

Praktische tips uit de psychologie om beter samen te werken... misschien is dat ook waardevol voor jou!
Op deze pagina tref je alle video's uit de serie.

Samenwerken tussen organisaties
In deze serie deel ik video's met praktische concepten en handige tips over de complexe praktijk van samenwerken tussen organisaties.

De praktische psychologie van Transactionele Analyse
Ik ga in op Transactionele Analyse (TA), een persoonlijkheid- en communicatie theorie afkomstig uit de psychotherapie. Mijn ervaring leert dat de concepten uit TA helpen om samenwerken in de praktijk inzichtelijk, effectief en daardoor vaak ook succesvol te maken.

Delen is vermenigvuldigen
Mijn enthousiasme deel ik graag met jou. Daarom licht ik verschillende concepten toe in de korte en praktische video's die je treft op deze pagina. Ik biedt vooral praktische handvatten. In de hoop dat het jou en jouw collega's in de samenwerking helpt om met vertrouwen, energie en daadkracht aan de slag te gaan in jullie samenwerking.

En nu...?
Ik hoor graag terug of ermee aan de slag gaat en hoe dat was. In de comments of stuur me een bericht op [email protected]. Ik vind het leuk om van je te horen.

Introductie

In deze serie deelt Mirjam Kibbeling van STILWERKT video's met praktische concepten en handige tips over de complexe praktijk van samenwerken tussen organisaties.

 #1 - Steps to success

Om samen te werken, daar effectief in te zijn en resultaten te boeken, is informatie belangrijk.

Geïnspireerd op het werk van Julie Hay beschrijf ik in 6 fases hoe je informatie in een samenwerkingstraject betekenis geeft en samen succes bouwt.

Is jullie proces wat stroperig? Dan helpt het om te vertragen om daarna gezamenlijk weer te versnellen.

#2 - Relationeel contracteren

Samenwerken... hoe start je?

Organisaties die succesvol samenwerken hebben vaak helder waar hun samenwerking over gaat (en waarover niet).

Een relationeel contract zorgt voor helderheid en commitment op 3 niveaus (dank Eric Berne): het professionele, het procedurele en psychologische niveau.

Dit licht ik je toe in de video.

#3 - Jouw overtuigingen doen mee

 Zin in een klein zelfonderzoek over overtuigingen?
 
Wat jij over jezelf, jouw organisatie en en samenwerkingspartners denkt, doet mee in de relatie.
 
En dit gaat vaak onbewust... kijk maar mee.

#4 - Soms zit passiviteit in de weg

Deze video gaat over passiviteit. Dat ben je wanneer je niet doet wat je te doen hebt in de samenwerking.

Bijvoorbeeld wanneer er iets niet lekker loopt in jullie contact. In plaats van het te bespreken gaan we nog meer planningen maken. Dan zijn we passief. En opvallend genoeg ervaren we die momenten als druk.

De enige remedie bij passiviteit is vertragen... stil staan bij wat er nu eígenlijk gebeurt (herkennen), te onderzoeken wat jou behoefte is (erkennen) en daarmee in te voegen in de groep (bekennen).

Hoe spannend dat soms ook kan zijn.

#5 - Jouw rol in samenwerken

Kun jij zo vertellen wat jouw rol precies is in de samenwerking waarin jij betrokken bent?

En wat de rol is van jouw organisatie in het samenwerkingsverband?

Een helder beeld van je rol maakt samenwerken vele malen effectiever. En is dus een goed middel om jullie samenwerking in een versnelling te brengen.

In deze video vertel ik je meer over wat rol is en hoe je je rol kunt - vinden - maken - oppakken.

#6 - Samenwerken op de grens

Samenwerken binnen een organisatie kan al lastig zijn. Samenwerken tussen organisatie is vaak nog complexer.

Als het dan een keer heet wordt onder de voeten, trekken de meeste managers zich terug in de eigen organisatie.

Een alternatief is om assertief, kwetsbaar en behulpzaam te zijn in de samenwerking. Op die manier blijven jullie in verbinding en is er toch ruimte voor feedback, onzekerheid en hulp.

#7 - The power is in our process

Samenwerken gaat over wat tussen ons gebeurt. Het proces bepaalt de uitkomst. Dat is de essentie van co-creëren.

En om de kracht van het proces te ontsluiten, hebben we werkelijk contact nodig. Daarvoor moet je de grens durven opzoeken... de grens van jezelf, de grens tussen mensen en de grens tussen organisaties.

En hoe doe je dat?
  • Neem het initiatief, zoek de grens op,
  • Leer luisteren, naar jezelf en naar anderen, en
  • Ontwikkel vertrouwen in het proces zelf.
Naar STILWERKT op YouTube
Naar STILWERKT op linkedIn
naar Mirjam op LinkedIn

Vond je dit waardevol?

Dan zou dit je ook kunnen interesseren:
  • Mijn interview reeks van The Sustainable Impact Factor
  • Of de blog Samenwerken en vragen stellen: een gouden duo!
1 Comment

The Sustainable Impact Factor met Daria Biryukova over succesvol samenwerken tussen ontwerpers en bedrijfsleven

6/8/2020

0 Comments

 
Foto

"Why doesn't it happen more often?"

In dit interview van The Sustainable Impact Factor ga ik in gesprek met Daria Biryukova van Studio Mixtura. Daria is een designer on a mission. Als design alchemist ontwikkelt ze nieuwe mixtures for a sustainable future. Daarmee heeft ze potentieel een diepe, duurzame impact op de keramische industrie.

Bekijk hier het interview (English) over hoe zij co-creatief samenwerkt met industrie om die impact te realiseren (7 min).

Read More
0 Comments

The Sustainable Impact Factor met Maarten Erasmus over samenwerken aan circulair

5/18/2020

0 Comments

 
Foto

"Circulair inkopen, maar dat is hier altijd wat moeilijk"

Adviseur: "Moeten we letten op duurzaamheid in de aanbesteding?"
Opdrachtgever: "Ja, zeker, dat vinden we heel belangrijk"
Adviseur: "Wat versta je dan onder duurzaamheid en wat moeten we meenemen in onze uitvraag?"
Opdrachtgever: "Ehh, ... " Gevolgd door een lange stilte.

Bekijk hier het video interview met Maarten Erasmus en hoor hoe hij duurzaamheid inzichtelijk maakt:
En dit is geen cabaret
Hoewel het net zo goed als anekdote zou kunnen klinken in een voorstelling van Herman Finkers, is dit een dialoog dat nog geregeld voor komt in de inkooppraktijk. Dit was één van de redenen voor Maarten Erasmus om klanten beter te begeleiden in het vormgeven van hun duurzaamheidscriteria en het sturen op de duurzaamheidsimpact van hun leveranciersbestand.

In dit interview van The Sustainable Impact Factor spreek ik met Maarten Erasmus. Maarten werkt als managing consultant bij Emeritor en heeft zijn hart verpand aan het helder en tastbaar maken van duurzame impact voor inkoop professionals. Maarten en ik gaan in gesprek over circulair inkopen en het belang van samenwerken binnen circulaire ketenvraagstukken.

The Sustainable Impact Factor
Inspirerende interviews met en voor duurzame professionals

Stel je voor dat je kan leren van ervaringsdeskundigen over de manier waarop zij duurzame impact maken. De komende periode ga ik, Mirjam Kibbeling, in gesprek met verschillende ondernemers, professionals, ontwerpers en visionairs met ervaring in de duurzame transitie om hun verhalen te horen: van de kiem voor hun duurzame ambities tot aan de stappen die ze zetten om een wezenlijk verschil te maken voor de samenleving. Ben jij ook bezig om jouw rol in de duurzame transitie vorm te geven? Lees en luister vooral verder en laat je inspireren hoe je impact maakt, leer van mislukkingen en vorm je eigen pad om betekenisvol te zijn in een transitie naar een duurzame, circulaire economie

STILWERKT heeft met The Sustainable Impact Factor de ambitie om organisaties en professionals te inspireren en uit te dagen tot meer en beter samen te werken aan duurzame en innovatieve vraagstukken.
Meer over stilwerkt
Meer over Mirjam
Meer over maarten
Bekijk ook de andere interviews van The Sustainable Impact Factor
  • Daria Biryukova over co-creatie: "Why doesn't it happen more often?"
  • Michelle Smid: "Gaan we het met z'n allen cheffen?"
  • Karin van IJsselmuide: "Niet samenwerken om het samenwerken maar om het verschil te maken"
0 Comments

Samenwerken en vragen stellen, een gouden duo!

5/6/2020

0 Comments

 
Foto

Samenwerken: waarom vragen stellen zo belangrijk is! 3 tips

Wie wil er nu niet beter samenwerken? Zeker nu het samenwerken op sommige fronten bemoeilijkt wordt door afstands-contact, matige techniek of ongerichte aandacht. Er is een vrij eenvoudige manier waardoor je er snel beter samenwerkt. En dat ligt voor jou binnen handbereik… namelijk door vragen te stellen. 
 
Vragen stellen is een echte successtrategie. En weet je waarom? We denken met z’n allen meestal dat we veel al weten. Door het stellen van vragen ontdek je dingen die je niet al wist. Over de ander, over jezelf, over aannames, over dromen en verlangens, over intenties en bedoelingen, over blokkades, risico’s, over alles eigenlijk. Kijk maar eens wat het effect is zodra je meer vragen stelt.
 
Drie tips om betere vragen te stellen:
 
Open 
Stel open vragen. Dat zijn vragen die beginnen met wie, wat, waarom, wanneer en hoe? Op die vragen krijg je namelijk geen “ja” of “nee”. Iemand geeft informatie in het antwoord. Stel je daar dus ook voor open en luister objectief, zonder iets in te vullen voor de ander.  
 
Eerlijk
Vraag naar wat je niet begrijpt of waar je verwarring ervaart. Veel mensen voelen het aan als er iets niet klopt, of dat er iets ontbreekt. Vraag ernaar als je denk dat er iets besproken moet worden dat nog niet geadresseerd is. 
 
Nieuwsgierig
Probeer met vragen zoveel mogelijk te achterhalen over de belevingswereld van de anderen. Wees nieuwsgierig naar wat de ander bezighoudt, wat ie kan, hoe hij naar zichzelf, de ander en de wereld om zich heen kijkt.
 
Vragen is dus heel belangrijk om verbinding te maken. Vergeet daarbij niet om ook over jezelf te vertellen. Ook open, eerlijk en nieuwsgierig.
 
Wil je het niet meer vergeten? Houd jezelf voor: wees een Oen: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig.
 
Hopelijk levert het je verbinding, verdieping en versnelling op wanneer je met andere organisaties samenwerk. Wil je je ervaringen delen, dan van ik meer dan nieuwsgierig om je ervaringen en inzichten te horen.Ik hoor graag van je op [email protected] of op 06-21543202.
0 Comments

The Sustainable Impact Factor over Samenwerken met Karin van Ijsselmuide

4/24/2020

0 Comments

 
Foto

"Niet samenwerken om het samenwerken maar om het verschil te maken"

In dit interview van The Sustainable Impact Factor spreek ik met Karin van IJsselmuide. Karin is dé specialist op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Ze werkt bij Nevi (de Nederlandse Vereniging voor inkoop- en supplymanagement) als Manager Maatschappelijke Programma's, is de Coördinator voor de SDG 12 Alliantie en een breed onderlegde expert in Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Karin en ik gaan in gesprek over haar ervaringen met samenwerken aan duurzame vraagstukken.
In een ander licht
Ons gesprek vond plaats in december 2019. Dat klinkt lang geleden. Toch lijkt de inhoud van Karin's verhaal in het licht van de Corona crisis nog relevanter. Zowel inkoop als samenwerken zijn cruciale thema’s geworden in deze tijden. Inkoop staat in het spotlicht als het gaat om het beschikbaar hebben en krijgen van essentiële (zorg) materialen. Het verband tussen inkoopbeslissingen en de maatschappij (volksgezondheid) is niet eerder zo zichtbaar geweest. Samenwerken lijkt nu op vele fronten belangrijker dan voorheen. Thuis in de buurt is dat zichtbaar in florerende buurt initiatieven. In het bedrijfsleven ontstaan onverwachte samenwerkingen vanuit de ambitie om bij te dragen aan de uitdagingen die de Corona crisis ons biedt. In het interview zegt Karin: “dit kunnen we niet alleen, het lukt alleen samen”. Niets is minder waar. En het is inmiddels een van de meest gehoorde uitspraken in deze Corona tijd.
Samenwerken op touchpoints
Karin legt uit dat samenwerken om het samenwerken weinig kans van slagen heeft. Ze vertelt hoe ze in samenwerkingen zoekt naar de touchpoints die ertoe doen. Het doel moet zijn dat je op die touchpoints elkaar versterkt en samen het verschil maakt. Samenwerken op heldere touchpoints, en op andere punten niet. Dat lijkt bij te dragen tot mooie resultaten zoals de samenwerking tussen MVO Nederland en Nevi die hun expertise van duurzaamheid en inkoop bundelen om een verschil te maken op een wezenlijk dossier: Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.
Foto
Lees via de links meer over de samenwerking tussen MVO Nederland en Nevi of over de Green Deal Circulair Inkopen die zij samen faciliteren
Eerst een strategie, dan een actieplan
Soms loopt een samenwerking niet zoals je gehoopt of gedacht had. Karin leerde dat je geen samenwerking kunt bouwen op basis van een actielijst. Er is eerst een strategie nodig, een doel, om gezamenlijk naartoe te werken. Daarna volgen acties die in samenhang naar dat doel toewerken. Ik herken dat. Professionals vinden het idee van samenwerken vaak aantrekkelijk. Het is leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe plannen te ontwikkelen en de marketing waarde van samenwerkingen lijkt hoog. Maar er is een weloverwogen plan en uitgesproken commitment nodig om deze eerste fase van verliefdheid als kracht in te zetten en een vruchtbaar verstandshuwelijk te ontwikkelen met concrete resultaten. Karin geeft aan dat een gezamenlijk belang en doel daar essentieel in is.
De verbindende factor
Wat ik meeneem uit het interview met Karin is dat er een verbindende factor nodig is om een samenwerking te laten slagen. Die verbindende factor is enerzijds gestoeld op een doel, de reden voor de samenwerking. Anderzijds is er ook leiderschap nodig om resultaten te boeken. Karin spreekt over leiderschap in de vorm van regie op de samenwerking, commitment en organisatie van het samenwerkingsproces.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Welk leiderschap is er volgens jou nodig om van droom tot daad te komen bij het samenwerken aan duurzame vraagstukken? En hoe krijg jij dat voor elkaar? Lees het heel graag in de reacties hieronder of in een mail aan [email protected].

The Sustainable Impact Factor
Inspirerende interviews met en voor duurzame professionals

Stel je voor dat je kan leren van ervaringsdeskundigen over de manier waarop zij duurzame impact maken. De komende periode ga ik, Mirjam Kibbeling, in gesprek met verschillende ondernemers, professionals, ontwerpers en visionairs met ervaring in de duurzame transitie om hun verhalen te horen: van de kiem voor hun duurzame ambities tot aan de stappen die ze zetten om een wezenlijk verschil te maken voor de samenleving. Ben jij ook bezig om jouw rol in de duurzame transitie vorm te geven? Lees en luister vooral verder en laat je inspireren hoe je impact maakt, leer van mislukkingen en vorm je eigen pad om betekenisvol te zijn in een transitie naar een duurzame, circulaire economie

STILWERKT heeft met The Sustainable Impact Factor de ambitie om organisaties en professionals te inspireren en uit te dagen tot meer en beter samen te werken aan duurzame en innovatieve vraagstukken.
meer weten over stilwerkt
meer weten over Mirjam
Meer weten over Karin

Bekijk ook de andere interviews van The Sustainable Impact Factor
  • Michelle Smid: "Gaan we het met z'n allen cheffen?"
  • Daria Biryukova over co-creatie: "Why doesn't it happen more often?
  • Maarten Erasmus: "Circulair inkopen? Maar... dat is hier altijd wat moeilijk".
0 Comments

Dat thuiswerken gaat prima? Echt niet. 5 tips!

3/20/2020

0 Comments

 

Dat thuiswerken gaat prima? Echt niet. 5 tips!

Hoe vergaat het thuiswerken, thuisonderwijzen en sociaal afstand houden jou tot nu toe? Het kan zomaar zijn dat die eerste paar dagen je heel prima zijn bevallen. Het is een uitzonderlijke tijd… alles is anders. Je moet je thuis settelen, programma’s installeren, het onderwijs voor de kinderen in goede banen leiden. Je houdt wellicht gespannen het nieuws in de gaten. Er zit zoveel adrenaline in deze verandering dat het zomaar heel goed met je blijkt te gaan. Toch kun je er donder op zeggen dat dat na dit weekend anders wordt.

Wij zijn namelijk sociale dieren. Eric Berne leerde ons dan mensen drie sociale hongers kennen: honger naar stimuli (prikkels), honger naar erkenning en honger naar tijdstructurering. Dit zijn even vitale levensbehoeften als voeding en water. Zonder overleven we niet. Onze behoefte aan erkenning, bijvoorbeeld, maakt dat we de hele dag in de weer zijn kleine eenheden erkenning te verzamelen: bij collega’s aan de koffieautomaat, via het praatje bij de kassière, in vergaderingen, bila’s en trainingen. Die erkenning kan verbaal zijn maar ook non-verbaal: een schouderklop, een goedkeurende blik, een schaterlach om je grap of volledige aandacht. Als drukke bijen zijn we in ons dagelijks leven in de weer om onze erkenningshuishouding op orde te houden. Dat geeft ons energie, het laadt ons op, het geeft ons letterlijk de voeding die we nodig hebben om ons goed te voelen.
Foto
Wil je meer weten over hoe dit werkt? Voor dit stuk heb ik dankbaar gebruik gemaakt van inzichten uit de Transactionele Analyse en in het bijzonder van het werk van Eric Berne en Stewart & Joines.
En wat als dat zorgvuldig opgebouwde systeem van sociale erkenning opeens wegvalt? Dan val je letterlijk stil. Dan krijg je dat unheimische gevoel, een latente onrust. Meer dan anders check je al je digitale kanalen en niet alleen voor het laatste nieuws… Dat knagende gevoel is je basale honger naar sociale erkenning. Gelukkig kun je jezelf helpen om je aan te passen aan je nieuwe werkelijkheid.

Vijf tips om nieuwe bronnen van erkenning aan te boren!

Tip 1 – Wees je bewust van wat jij nodig hebt

Als je weet dat jouw honger naar erkenning een bron is van jouw ongemak thuis, vraag je dan af welke erkenning je op je werk elke dag zo prettig vond? Was het juist het praatje bij de koffieautomaat? Of een collega die je zegt dat je goed werk verricht hebt? Of laad jij juist op van het klaar staan voor anderen?

Weet je op welke sociale erkenning jij goed functioneert, dan heb je goud in handen. Dan kun je in je thuisomgeving bronnen aanboren voor die erkenning. Bijvoorbeeld door collega’s te bellen (‘Ik bel je voor een praatje, gewoon omdat ik dat even nodig heb’), om feedback te vragen (‘Wil je me feedback geven op dit stuk dat ik vandaag voorbereid heb?’) of door na te gaan op welke manier je in je werk of in de huiselijke omgeving voor anderen klaar kunt staan (‘Kan ik je ergens bij helpen, dat doe ik namelijk graag’). Als jij weet hoe jouw ‘voedingspatroon’ in elkaar zit, dan kun jij jouw behoefte ook vanuit huis nieuwe invulling geven.

Tip 2 – Bouw nieuwe rituelen

Uit rituelen, routines in de omgang met elkaar, halen we ook erkenning. Dat varieert van ‘Goedemorgen, hoe is het met je?’ tot en met een vast koffiemoment. Nu je thuis zit, kun je bestaande routines op een andere manier invullen. Bijvoorbeeld door een online check-in te organiseren in de vorm van een dagstart. Vaak kun je dan iedereen zien die online aanwezig is. Alleen dat al werkt verbindend. Vraag elkaar eens ‘waar zit je?’ (met foto), ‘hoe is het met je?’ en ‘waar ga jij vandaag aan werken?’ En als het je lukt om een routine te vinden om met elkaar de dag af te sluiten, bouw je een betekenisvol ritueel op dat houvast biedt in de professionele sfeer. Wie weet wil je thuis ook nieuwe routines bouwen voor een gezond en sociale voedingspatroon.
Foto

Ameike van der Ven is specialist in het bouwen van rituelen en schreef er deze week een blog over:
Lees Ameike's blog hier

 enTip 3 – Koetjes en kalfjes in andere vormen
Je kunt even geen praatje maken aan het bureau van je collega, maar je hebt wel volop sociale media-kanalen tot je beschikking. Maak er dankbaar gebruik van en deel verhalen over het weer, de stand van het land, de eigen werkplek, etc… Wij ervaren namelijk ook erkenning door met elkaar koetjes en kalfjes uit te wisselen. Dan is het verstandig je dag niet vol met Skype-meetings. Plan je informele gespreksmomenten bewust. Een teamborrel kan prima via Zoom, ontdekte mijn man gisteren. Gebruik dan vooral ook de visuele en auditieve vormen, zodat je de ander ook kunt zien of horen. Daar zit veel voedzame erkenning in, meer dan in alleen tekstueel contact via bijvoorbeeld WhatsApp. Wil je het verschil ervaren? Whatsapp de ene vriend voor een gesprek en bel de ander. Waar kom jij fitter uit?

Tip 4 – Ga samen iets doen, ook online
Samen activiteiten ondernemen is nu in veel vormen niet mogelijk, maar het is wél een goede bron van de broodnodige erkenning. Heb je huisgenoten, dan heb je geluk. Laat je niet verleiden om steeds achter het computerscherm te kruipen maar pak de spellen uit de kast, ga voetballen in de achtertuin, maak een speurtocht door het bos, ga echt iets met elkaar doen.

Wees niet getreurd als je zonder huisgenoten thuis werkt. Online krijgt dit ook op verschillende manieren vorm. Zo heeft onze dochter komend weekend een digitale opkomst van scouting waarbij zij, een ouder en een telefoon nodig zijn. Het vooruitzicht dat er zaterdag een activiteit is, met anderen, in ónze huiskamer, zorgt nu al voor een gezonde dosis energie. Slimme werkgevers vullen dit ook in om hun medewerkers in contact te brengen. Hier kun je lezen hoe de Technische Universiteit Eindhoven dat bijvoorbeeld doet door middel van yoga groepen, eet clubs en een online schaaktoernooi: link.
Foto
Naar de website van de TU/e
Tip 5 – Maak ruzie of zoek liever de verbinding
De meeste erkenning halen wij uit intensief en betekenisvol contact met anderen. Dat kan een oprecht gesprek zijn via Skype met vrienden of familie. Of de verbinding die je ervaart bij het thuisonderwijs met je kinderen. Of een ‘teamoverleg’ over het welzijn van de collega’s met wie je werkt. Hier laden wij echt van op.

Maar wat als je het contact met je partner en kinderen na een week op elkaars lip te intensief vindt? Dan is er al snel irritatie of ruzie. Weet dan dat je een keuze hebt: ruzie maken of in contact aangeven wat je nodig hebt. Het is bijvoorbeeld krachtig om aan te geven dat het veel is om zo intensief samen te zijn en dat je een moment voor jezelf neemt om met een goede vriend te bellen of in bad je favoriete podcast te luisteren. En uiteindelijk zijn het twee vormen van hetzelfde: ruzie is ook maar een onhandige manier om verbinding te zoeken. Dat maakt je misschien milder als het een keer hoog oploopt. We moeten het tenslotte nog even met elkaar doen.
 
En hoe houd jij je energie op peil?
Jouw dagelijkse toevoer van erkenning gaat dus op de schop en dat doet wat met je energie. Zorg voor jezelf door daar bewust mee om te gaan en jouw energiebronnen bewust zo in te richten dat jij tevreden thuis kunt werken de komende weken.

Ik ben reuze benieuwd hoe jij dat voor jezelf doet! Misschien heb je tips en suggesties voor anderen. Laat je ervaringen, inspiratie en inzichten vooral achter in de comments.
Wil je af toe meer van mij horen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
Aanmelden voor de nieuwsbrief
0 Comments

Sustainable Impact Factor over Passie voor Duurzaamheid met Michelle Smid

3/13/2020

0 Comments

 
Foto

"Gaan we het met z'n allen cheffen?"

In dit interview van The Sustainable Impact Factor spreek ik met Michelle Smid, een gedreven professional met een  aanstekelijke drive voor een liefdevolle en duurzame wereld. Michelle werkt bij Frisse Blikken als Team Lead Duurzaamheid. We gaan in gesprek over hoe zij duurzaam impact maakt.
Michelle's footprint
In mijn gesprekken met Michelle merk ik meteen haar sterke innerlijke drive om vanuit haar persoonlijke rol bij te dragen aan de duurzame transitie. In het interview vertelt ze dat haar missie: anderen te inspireren het anders te doen. Anders dan we nu doen. En dat begint bij jezelf: bewust zijn wat er speelt, keuzes maken en daar vervolgens naar handelen. Dat is ook de manier waarop ze zelf leeft.

Een innerlijke motor
Bijzonder aan Michelle is dat ze die intrinsieke motivatie inzet als haar professionele kracht. Ze noemt het Social Intrapreneurship. Vanuit Frisse Blikken jaagt ze duurzame transformaties aan bij grote bedrijven door een persoonlijke transitie bij medewerkers te faciliteren. Op die manier creëert ze, in mijn ogen, een fundament waarop duurzaam ondernemen een werkelijk én wezenlijk thema wordt in die organisaties en in de relaties die ze met hun omgeving aangaan.

Werken aan het onbekende
Toch merkt Michelle ook dat ondanks het duurzame enthousiasme, organisaties zichzelf regelmatig in de weg zitten door niet (financieel) te investeren in duurzame ontwikkeling en/of de overtuiging dat hun systeem het niet toelaat. Organisaties zoeken naar niet-bestaande zekerheden voordat ze daden bij hun duurzame woorden voegen. Echter, de essentie van werken aan duurzame vraagstukken is onderzoeken, experimenteren en leren richting een antwoord dat nu nog niet voor handen is.

Foto

Duurzaamheid en innovatie in de keten

De relatie tussen duurzaamheid en innovatie kwam ook naar voren in mijn promotie onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (Kibbeling, 2010, Creating Value in Supply Chains):

Organisatie die werk maken van duurzaamheid, zijn vaak ook innovatiever omdat afscheid nemen van de manier van werken die je vertrouwd is, vraagt om open te staan voor nieuwe ideeën, vooral afkomstig van buiten de organisatie. 
Proefschrift online lezen
Naar het praktijkboek

Welke vraag zou je graag beantwoord zien?
"Gaan we het met z'n allen cheffen?" Hoe geruststellend zou het zijn als we weten dat de effort en energie die we er nu in stoppen, gehonoreerd wordt met de wetenschap dat het allemaal goed komt. Omdat ook dat een onzekerheid is, blijft het de kunst te balanceren tussen duurzaam optimisme en klimaat melancholie.

Een betere wereld begint bij mij en bij jou
Wat ik meeneem uit het interview met Michelle is "een betere wereld begint bij jezelf". En dat ikzelf misschien wel meer kan bewerkstelligen dan ik nu voor mogelijk hou. Ik ben reuze benieuwd hoe jij, beste lezer of kijker, kijkt naar jouw persoonlijke invloed op de duurzame transitie? Hoor heel graag hoe jouw persoonlijk drive jou helpt om impact te hebben op duurzame vraagstukken in de reacties hieronder of via een mail naar [email protected].

The Sustainable Impact Factor
Inspirerende interviews met en voor duurzame professionals

Stel je voor dat je kan leren van ervaringsdeskundigen over de manier waarop zij duurzame impact maken. De komende periode ga ik, Mirjam Kibbeling, in gesprek met verschillende ondernemers, professionals, ontwerpers en visionairs met ervaring in de duurzame transitie om hun verhalen te horen: van de kiem voor hun duurzame ambities tot aan de stappen die ze zetten om een wezenlijk verschil te maken voor de samenleving. Ben jij ook bezig om jouw rol in de duurzame transitie vorm te geven? Lees en luister vooral verder en laat je inspireren hoe je impact maakt, leer van mislukkingen en vorm je eigen pad om betekenisvol te zijn in een transitie naar een duurzame, circulaire economie
STILWERKT brengt de interview van The Sustainable Impact Factor vanuit de ambitie om organisaties en professionals te inspireren en uit te dagen tot meer en beter samen te werken aan duurzame en innovatieve vraagstukken.
meer weten over STILWERKT
meer weten over Mirjam
Bekijk ook de andere interviews van The Sustainable Impact Factor
  • Maarten Erasmus: "Circulair inkopen? Maar... dat is hier altijd wat moeilijk".
  • Karin van IJsselmuide: "Niet samenwerken om het samenwerken maar om het verschil te maken"
  • Daria Biryukova over co-creatie: "Why doesn't it happen more often?"
0 Comments

Nieuwe website live!

12/23/2019

1 Comment

 
Foto

Wat vind jij van mijn nieuwe website?

STILWERKT heeft een website! Welkom!

Het is mijn ambitie om bedrijven meer en beter samen te laten werken aan duurzame vraagstukken. Nu is er ook een website waarop ik deel wat ik doe zodat ik meer mensen en organisaties kan bereiken, inspireren en motiveren om beter samen te werken in de duurzame transitie.

Zou jij er eens naar willen kijken? Als je mee wilt denken, ben ik benieuwd wat je er goed aan vindt en welke dingen duidelijker kunnen. Alvast bedankt voor je reactie!

Groeten, Mirjam

1 Comment
    Foto

    Mirjam Kibbeling

    Strateeg. Spreker. Coach.
    Oprichter van STILWERKT.

    Archieven

    Mei 2022
    Februari 2022
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    December 2019

    Categorieën

    Alles
    De Samenwerksmederij
    Praktische Tips Uit De Psychologie Om Beter Samen Te Werken
    Professionele Effectiviteit
    Samenwerken
    Sustainable Impact Factor

    RSS-feed

Mirjam Kibbeling

Samenwerksmid
"ik help organisaties de kwaliteit van samenwerken verbeteren zodat ze duurzame resultaten boeken met minder gedoe"

Strateeg
Spreker
Coach

Over Mirjam
Blog

Contact

Mirjam Kibbeling
STILWERKT Studio
Regio Eindhoven
Telefoon 06-21543202
Stuur een mail

Of plan hier direct een afspraak in mijn agenda

Het Geheim van de Smid weten?

Meld je aan en ontvang mijn tips, video's en antwoorden op veelgestelde vragen.
© COPYRIGHT 2022. ALL RIGHTS RESERVED.
KVK. 73568791
  • De Samenwerksmederij 2.0
  • Strateeg
  • Spreker
  • Coach
  • Klanten vertellen
    • De Plantage vertelt
    • SABIC vertelt
    • Het Groene Huis vertelt
    • InnoTeP vertelt
    • Nevi vertelt
  • Over Mirjam
    • Blog
  • Contact